Vilka språkliga färdigheter utvecklas genom olika metoder och aktiviteter i förskolan? Vad kan vi egentligen förvänta oss av barns språkliga förmåga under deras förskoletid? Och hur kan vi ge språkligt stöd utifrån vår kunskap om språkets struktur och barns utveckling?
Begreppet ”språkutvecklande arbetssätt i förskolan” innefattar tre centrala delar – språk, utveckling och arbetssätt – och i Barns språkutveckling vävs dessa samman till en helhet. Här ges insikter om språkets olika beståndsdelar, om barns språkutveckling samt om hur didaktiska metoder kan stimulera språket ur flera perspektiv. Syftet är att stödja både yrkesverksamma förskollärare och studenter att knyta relevant teori till det dagliga arbetet med barns språk och kommunikation.
Språkexponeringen behöver hålla hög kvalitet och utgå från både barnets befintliga språknivå och dess fortsatta utveckling. Barns språkutveckling vänder sig till dig som vill arbeta medvetet och systematiskt med språk i förskolans praktik – med ett helhetsperspektiv på vad språk är och hur det kan främjas.
Sagt om boken:
”En efterlängtad bok som förenar kunskap om barns språkutveckling med praktiska arbetssätt – ovärderlig för förskollärare, lärarutbildare och studenter i språkutvecklande arbete på vetenskaplig grund.”
Christian Eidevald, leg. förskollärare och gästprofessor i pedagogik, Södertörns högskola
”Äntligen! Det har länge saknats ett samlat verk där språkutveckling och didaktik beskrivs och relateras till varandra. Synsätt och terminologi inom lingvistik och didaktik skiljer sig åt på många sätt. Författarna beskriver såväl skillnader som likheter och reder ut den väv av förmågor och handlingar som utgör barns språk under förskoleåldern. De många exemplen och den tydliga genomgången av grundläggande svensk grammatik gör detta till viktig läsning även för skolan.”
Tove Nilsson Gerholm, docent i barns språkutveckling, institutionen för lingvistik, Stockholms universitet
”Med vetenskaplig grund tar den här efterlängtade boken ett helhetsgrepp om språk, barns språkutveckling och hur pedagogiska arbetssätt kan främja det viktiga arbetet med språk i förskolan. Den hjälper förskollärare att omsätta teori i praktik för att på bästa sätt stärka varje barns språkliga utveckling.”
Katja Taimela, rektor, Södertälje kommun